Bezuinigen kinderopvang moeten teruggedraaid worden

Partijen in de kinderopvang adviseren Kamerleden de bezuinigingen in de kinderopvang terug te draaien. Het geld dat de overheid bespaart door de teruglopende vraag naar kinderopvang, zou in de sector zelf moeten worden geïnvesteerd.

Ook opperen ze woensdag onder meer dat ouders meer kinderopvangtoeslag moeten krijgen nu minder mensen er gebruik van maken.

Het gaat slecht in de branche, stellen FNV in Beweging, Abvakabo FNV, de Brancheorganisatie Kinderopvang en Voor Werkende Moeders.

De vraag naar kinderopvang is de afgelopen jaren fors afgenomen. Daardoor zijn al zo’n 100 organisaties failliet gegaan.

Kinderopvangtoeslag

In januari van dit jaar is 50 miljoen euro minder aan kinderopvangtoeslag aangevraagd. De organisaties verwachten dat alleen al dit jaar honderden miljoenen euro’s aan toeslag minder aan ouders wordt uitgekeerd, omdat ze minder opvang afnemen.

”De bezuinigingen die de politiek voor ogen had, zijn al lang behaald. Het gaat slecht in de sector. We willen erop aandringen dat het geld dat de politiek bezuinigt, ge├»nvesteerd wordt om de sector weer wat rust te geven”, zegt Linda Rigters van FNV.

”De kinderopvang is er niet alleen maar om de arbeidsparticipatie van vrouwen te verhogen. Het is ook een instrument om achterstanden bij kinderen te voorkomen. De politiek zegt dit belangrijk te vinden. Dan moeten ze er ook in investeren”, vindt Rigters.

”Het wordt nu wel heel moeilijk voor kinderopvangorganisaties om het hoofd boven water te houden en kwaliteit te blijven bieden”, voegt ze eraan toe.

Bron: nu.nl

Dit bericht is geplaatst in Laatste bericht. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

158.468 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

HTML tags are not allowed.